Welke vulkanen zijn aktief
Nieuws
Reizen naar IJsland
 
  
 

 


Partners

Vakantiehuizen in IJsland  

Djoser Wandel - wandelreis IJsland

Geluidsisolatieshop

Ondervloerenoutlet

GSM toplijst

Kinderkleding Gids
 
 
 


 
 
Nieuws

17-05-2010 Schiphol meldt : Als gevolg van de aswolk die opnieuw boven Nederland hangt is er sinds vanmorgen geen vliegverkeer mogelijk van en naar Schiphol. Wij hopen vanmiddag het vliegverkeer te kunnen hervatten.
Als het vliegverkeer weer wordt hervat zal het nog enige tijd in beslag nemen voordat vluchten weer volgens schema vliegen.
Wij verzoeken u daarom de vluchtinformatie te checken op de website of bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Schiphol meldt Mogelijke vertragingen door aswolk Vanaf acht uur zondagavond worden de vluchten van en naar Glasgow, Edinburgh, Teesside, Newcastle en Norwich stil gelegd.
Duitse vliegtuigen onderzoeken aswolk (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt)

Deskundige melden misschien tientallen jaren last van aswolk
(bron AD/ Sunday Times )

VULKANEN – Volgens geleerden uit Schotland zijn de huidge aswolken, uit de vulkaan op IJsland, slechts letterlijk het topje van de ijsberg.Vulkanologen wijzen erop dat Europa nog decennia lang last kan blijven houden van vulkaanuitbarstingen op IJsland. De laatste 205 vulkaanuitbarstingen op IJsland, gemeten in de afgelopen 1100 jaar deden zich altijd voor in regelmatige clusters. De geschiedenis leert ons dat na een relatief rustige periode van vijftig jaar er een nieuw begin gaat komen aan een periode met nieuwe vulkaanuitbarstingen.Niet alleen kan de vulkaan Eyjafjallajokull op IJsland nog jaren actief blijven, tenminste drie andere grotere IJslandse vulkanen (Grímsvötn, Hekla en Askja) werken nu naar een uitbarsting toe aldus onderzoeker Thor Thordarson van de Universiteit van Edinburg.Het feit dat de sneeuw op de vulkaan Hekla aan het smelten is, zou volgens Thordarson een bewijs vormen voor zijn stelling dat het magma van de Hekla aan het omhoog komen is. Door het uitbarsten van de vulkaan Grímsvötn werd de vulkaan Laki in het jaar 1783 actief. Deze uitbarsting zorgde destijds voor de uitstoot van zoveel as, dat een dichte aswolk ervoor zorgde dat het noordelijk halfrond in mist werd gehuld, waardoor de temperatuur het jaar erop wereldwijd met ongeveer 1 graad celcius daalde. Door deze aswolk mislukte de oogst in Europa op grote schaal en brak, mede door de hongersnood, de Franse Revolutie uit.Alhoewel Professor Gillan Foulger, van de Universiteit van Durham, het niet eens is met haar collega Thordarson dat erupties altijd in clusters voorkomen,
deelt zij wel de mening dat Europa het gevaar van de (aanstaande) IJslandse vulkaanuitbarstingen nog steeds onderschat.
Bron: Sunday Times / AD

11-05-2010 Bij kopje Dossier IJsland filmpje toegevoegd. HIER

10-05-2010 Toegevoegd een aantal links. Live Sateliet beelden op Sat24 van de Eyjafjallajökull vulkaan HIER

10-05-2010 Plaatje uitstoot sulfiet gaswolk van vulkaan IJsland
HIER

Vakantie naar ijsland

 

Heeft u nieuws vragen of informatie.
Email ons op info@vulkaanradar.nl

 

 
Sponsors